Valokuitukaapelin hitsaaminen/päättäminen kuitupäätteeseen.

Saimme työksi päättää ulkokäyttöön tarkoitettu 6x6 valokuitukaapeli valokuitupäätteeseen. Tein työn Jaakon ja Niklaksen kanssa.

En ole aiemmin tehnyt kuitutöitä joten kaikki oli uutta minulle. Aloitimme pienellä harjoitustyöllä. Leikkasimme pätkän kaapelista pois ja harjoittelimme kaapelin kuorimista sillä. Harjoittelun jälkeen siirryimme kuorimaan oikeaa kaapelia. Kuorimisen jälkeen aloitimme hitsaamisen.


Kuidun kuorintapihdit ja puhdistusaine.


Aloitin kuorimalla kuidun pihdeillä. Tässä vaiheessa pitää olla varovainen, sillä kuitu katkeaa erittäin helposti jos käyttää vähänkin liikaa voimaa. Kuorimisen jälkeen kuidun pää putsataan putsausaineella. Ennen kuorimista kannattaa kuitenkin muistaa syöttää suojaholkki kuituun.

Kuorittu kuitu.

Seuraavaksi putsattu kuitu leikataan leikkurilla tasaiseksi.





Kuitu leikkurissa.
Tarkoitus on saada kuitu mahdollisimman suoraan ja tasaisesti leikkurin terän keskelle.

























Jos leikkaus onnistuu ilma ongelmia, kuitu poistetaan leikkurista ja asetetaan hitsauskoneeseen varovasti, jottei kuidun pää likaannu. Kone varoittaa hitsaamis vaiheessa jos kuitu on joko asetettu liian pitkälle/huonosti tai on liian likainen tai jos leikkaamisessa on mennyt jokin vikaan.

Kuitu hitsauskoneessa.

Tämä prosessi toistetaan häntä-/päätykuidulle lähes samalla tavalla. Kuitupäätteestä löytyneet päätykuidut olivat hieman paksumpia kuin normaalit kuidut ja niissä oli yksi kerros enemmän kuorittavaa. Jos ylimääräistä kerrosta ei kuorinut, kuitua ei saanut poikki leikkurilla.


Molemmat kuidut hitsauskoneessa. 

Kun molemmat kuidut on aseteltu koneeseen ei tarvitse muuta kuin laittaa läppä kiinni ja painaa nappia ja kone yrittää hitsata kuidut toisiinsa. Koneen näytöltä näkyy jos jompikumpi kuitu on vino tai likainen. Jos kaikki onnistuu, kone asettelee kuidut oikeaan asentoon ja hitsaa ne yhteen, jonka jälkeen se ilmoittaa yhteydestä syntyvän vaimennuksen määrän. Mitä epätasaisemmat tai likaisemmat kuidut ovat, sen suurempi vaimennus syntyy. 




Tässä tilanteessa vaimennusta syntyi 0.02dB. Määrä oli hyväksyttävä joten hitsausta ei tarvitse tehdä uudestaan. Tämän jälkeen kuidut poistetaan koneesta ja asettaa suojaholkki jatkoksen päälle. Suojaholkki asetetaan hitsauskoneeseen, joka kuumeentaa ja kuumennuksen jälkeen jäähdyttää suojaholkkia. Suojaholkin pitäisi pysyä paikoillaan ja suojata jatkosta jäähdytyksen jälkeen.


Kone kuumentaa suojaholkkia.
Suojaholkki jatkoksen päällä.


























Lopputulos näyttää tältä.




Työssä vastaan tulleet ongelmat:
  • Muutamalla ensimmäisellä kerralla jatkokset olivat huonoja (Liian suuri vaimennus yms.) mutta oikeasta tekniikasta sai nopeasti kopin.
  • Kuitupäätteen päätykuidut olivat lyhyitä, jonka vuoksi valmiiden jatkosten asettelu päätteeseen todistettiin vaikeaksi, joten tilasimme uusia päätykuituja ja teemme työn uudestaan niiden saapuessa. 
  • Huolimattomuudesta johtuen kuidut menivät monesti sotkuun. Korjasimme tätä parhaamme mukaan tekemällä jatkoksia uudestaan. 

Mitä opin työn aikana:
  • Valokuidusta yleisesti (En ollut siis ennen käsitellyt kuitua.)
  • Valokuitukaapelin jatkamisen periaatteet.
  • Hitsauskoneen käyttöä.
  • Että kuituhommissa tarvitaan tiettyä tarkkaivaisuutta jos tahtoo työn jäljen olevan todella siisti. (Ei kuituja solmussa, jatkokset nätisti aseteltu päätteeseen, jatkoksissa mahdollisimman vähän vaimennusta yms.)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti